nieuwbouw woonconcept AREN

Gezond wonen

AREN is een innovatief bouwconcept gericht op het creëren van flexibele, duurzame woningen met een vloeroppervlakte van 55 m² tot 130 m². Het ontwerp is gebaseerd op een centraal kernpunt, waarin de keuken, technische installaties en sanitaire voorzieningen zijn geïntegreerd. De omliggende ruimtes vormen de woon- en leefgedeelten. Dit centrale ‘hart’ wordt als een complete 3D-module in de fabriek geprefabriceerd en kant-en-klaar naar de bouwplaats getransporteerd, wat overbodig maakt dat installateurs ter plekke werkzaamheden moeten uitvoeren.

Door gebruik te maken van prefabricage verlaagt AREN niet alleen de bouwtijd en -kosten, maar verhoogt het ook de bouwkwaliteit. Een uniek aspect van het ontwerp is het scharniersysteem, waarbij de gevel- en dakelementen scharnierend met elkaar verbonden zijn. Dit slimme systeem maakt het mogelijk om geïsoleerde segmenten als spanten over de plattegrond te plaatsen, waardoor de woning eenvoudig kan worden aangepast en geoptimaliseerd voor toekomstige functies.

AREN streeft naar uiterst energiezuinige woningen volgens de Passiefhuis-standaard, met een energieverbruik van minder dan 15 kWh/m², wat aanzienlijk lager ligt dan de huidige norm. Door passiefbouwprincipes toe te passen, wordt optimaal gebruikgemaakt van natuurlijke weersinvloeden om energie-efficiëntie te bevorderen. Duurzaamheid en gezondheid vormen de kern van het concept: de woningen worden gebouwd met natuurlijke, hernieuwbare materialen zoals stro, hout en houtvezels. Deze materialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat en bevorderen een uitstekende vochtregulatie.

Binnen dit modulaire systeem is er volop ruimte voor maatwerk, zodat bewoners hun woning naar eigen wensen kunnen aanpassen zonder de technische complexiteit te verhogen.