Natuurlijk renoveren Doetinchem

STUDIO NATUURLIJK BOUWEN

Oplevering
2022

Project type
transformatie kweekschool

Grootte
950 m

Locatie
Doetinchem

Architect
S. Giesen

Adviseur / projectleider 
Jesse ten Have

Aannemer
WAM / van Duren

Installateur
Acel 

Na leren en werken, kan er straks worden gewoond in het voormalig schoolgebouw. 

Het gebouw ligt aan een rustig straatje gelegen nabij het stadscentrum van Doetinchem. Oorspronkelijk gebouwd als school en jaren lang in gebruik genomen als groot kantoor. Een tijdelijke huisvesting van een huisarts, een fysio praktijk, een ruimte voor startende ondernemers. De voormalige kweekschool heeft vele invullingen gehad en krijgt er nu een nieuwe bestemming bij. Er zijn 6 luxe levensloopbestendige appartementen ingepast. De toekomstige woningen worden tot aan nieuw bouwniveau gerenoveerd met behoud van zo veel mogelijk authentiek elementen.

Een combinatie van modern en traditioneel renoveren. 

Het authentieke midden deel van het gebouwd, ook wel hoofdgebouw genoemd wordt zo goed mogelijk in oude staat hersteld. En waar mogelijk worden er natuurlijke materialen toegepast. Zo wordt het bestaande hellende dak geïsoleerd met hergebruikt papier en worden de buitenwanden geïsoleerd met gerecyclede broeken (katoen isolatie). Maar de grootste besparing voor het klimaat is het niet slopen van het bestaande casco.

Het moderne gedeelte van de renovatie slaat op de aanbouwen. Oorspronkelijk waren de aanbouwen voorzien een zadeldak. Dit aanzicht is in de loop van de jaren verloren gegaan. Tijdens een verbouwing in de jaren 70 / 80 zijn de aanbouwen uitgebreid met een verdieping een uitbreding aan de achterzijde. De platte daken bieden nu een uitkomst als daktuinen, zodat elk appartement en buitenruimte in het groen te liggen tussen de monumentale bomen. De gevels worden voorzien van een zinkenafwerking wat een nieuwe gevelindeling van ramen en deuren mogelijk maakt.

Een prachtig gelegen historisch pand, wat klaar is gemaakt voor een volgend hoofdstuk in zijn bestaan.