Natuurlijk renoveren Zutphen

STUDIO NATUURLIJK BOUWEN

Oplevering
2020

Project type
transformatie naar woonstudio’s

Grootte
440 m2

Locatie
Zutphen

Opdrachtgever
Stichting BOG

Adviseur / projectleider 
Jesse ten Have

Aannemer
Van Wijnen

Installateur

Van pakhuis naar woonstudio’s voor jongeren.

Aan het plein Basseroord in het stadscentrum van Zutphen is het historische pakhuis getransformeerd naar woonstudio’s. De 10 nieuwe woonplekken zijn bestemd voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar oud en kunnen hier maximaal 5 jaar huren. Het is een samenwerking met de gemeente om de jongeren uit eigen stad een kans te geven op de krappe woning markt.

De appartementen zijn voorzien van een eigen badkamer, keuken, woon- en slaapkamer. Eigenlijk een heel compleet appartement op circa 30m2. Elk appartement is uniek. Er zijn 2 woonstudio’s met een eigen balkon. Deze balkons zijn constructief opgehangen aan de bestaande hijsbalken van het dakkapel erboven. Er zijn 2 studio met een verdieping en een vide, wat erg ruimtelijk effect geeft aan de relatief kleine ruimte.

De opdrachtgever heeft zich vanaf het begin ingezet op een ambitieus project, waarin zij een voorbeeld hebben gegeven in het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Er is erg veel aandacht geweest voor geluid, duurzaamheid en leef-comfort. Om aan deze eisen te voldoen is er gekozen om een nieuwe houtconstructie toe te voegen aan de binnenzijde van het gebouw. Deze nieuwe binnen constructie is compleet voorzien van gerecycled katoen isolatie en als extra toevoeging zijn de vloeren voorzien van geluiddempende producten. Het pand is erg goed geïsoleerd, hierdoor werd het mogelijk om van het gas te gaan. 2 grotere warmtepompen welke verscholen in het trappenhuis zijn opgesteld, voorzien de toekomstige bewoners van de warmtebehoefte. Het bovenstaande is gerealiseerd met behoud van zoveel mogelijk cultuur historische waarde. De buiten schil is compleet gerestaureerd en op diverse onderdelen in oude staat terug gebracht.

Een opvallend element is de toevoeging van het multifunctionele trappenhuis aan de achterzijde van het pand. De nieuwe toevoeging van heeft een stoer en industrieel karakter, door de toepassing van diverse materialen zoals staal, staalmatten, RVS vlechtwerk, boomstammen en ruwe eiken delen. Het trappenhuis dient tevens als ontsluiting van de appartementen en is vanaf de straat zijde bereikbaar via een doorgang in het pand. Deze doorgang knipoogt naar diverse entrees van hofjes, welke in Zutphen te vinden zijn.

Een voorbeeld project voor het verduurzamen van bestaande historische gebouwen met een maatschappelijke inpassing.