Natuurlijk wonen Aalten

STUDIO NATUURLIJK BOUWEN

Oplevering
2022

Project type
woonhuis

Grootte
180 m2

Locatie
Aalten

Architect
Sander Giesen

Adviseur / projectleider 
Studio Natuurlijk Bouwen

Aannemer
Juust bouw

Installateur

De bouw van een moderne strobalen woning in samenwerking met de omgeving.

Op het erf van een kleinschalige zorg boerderij in Aalten wordt een ecologisch strobalen huis gebouwd. Het is een levendige plek, waar van alles te doen is. Er zijn veel dieren, zoals de koeien in de ligboxenstal en het kleinvee in de weide, er is een groente tuin met fruitbomen, een boomhut, een werkplaats. Maar op dit moment is de bouw van het nieuwe woonhuis de grootste attractie.  Lokale aannemers, installateurs en andere vakmensen zijn erg betrokken bij het proces, maar ook de kinderen helpen graag mee aan de bouw. Op deze manier is het proces misschien wel even belangrijk als het eindresultaat.

Bouwen met strobalen is uitstekend geschikt voor zelf bouw. In dit project begint het zelf bouwen al bij de productie van het materiaal. De tarwestro dat verwerkt wordt in het project komt namelijk van eigen land. De korrel zijn voor de lokale molenaar die er brood van gaat bakken. De stro zelf, het rest product van het brood, wordt gebruikt voor de bouw van het woonhuis.

De gevels en dak elementen zijn door de opdrachtgevers zelf geprefabriceerd onder de kapschuur, dit blijkt een ideale werkplaats te zijn. De planning is om in het droge voorjaar het op maat gemaakte bouwpakket te monteren.

Beneden slapen en boven wonen.

De begane grond, waar de woonkamer, keuken, serre en veranda gesitueerd zijn, ligt circa een meter boven het maaiveld. Vanuit het verhoogde plateau kun je straks langs de kleine fruitbomen over de landerijen genieten van het uitzicht. De koelere ruimtes, zoals de slaapkamers, bergruimtes en badkamers, zijn half verdiept in het souterrain ondergebracht.