Natuurlijk wonen Oldenzaal

STUDIO NATUURLIJK BOUWEN

Oplevering
2020

Project type
woonhuis

Grootte
110 m2

Locatie
Achterhoek

Aannemer
Timber Living

Installateur

De zon als passieve warmtebron

Aan de rand van een nieuwe woonwijk in Oldenzaal is deze eco gezinswoning in aanbouw. Tijdens het ontwerp is er met name aandacht besteed aan het inpassen van kwaliteit van leven voor het gezin. Het woonhuis is gedraaid op de kavel geplaatst en mede hierdoor heeft de woning een grotere achtertuin op het zuiden gekregen. Een bijkomend voordeel was het goed positioneren van het hellende dak, zodat het een optimaal rendement heeft van de zonnepanelen.

Het huis bied bescherming en beschutting door dichte en goed geïsoleerde strobalen gevel aan de straatzijde, maar het meest bijzondere element van het woonhuis is de grote glazen gevel aan de zuid zijde. Het glas is kozijn-loos in een robuuste houtconstructie geplaatst. In de winter heeft het glas niet alleen een esthetische functie, het huis laat op dat moment juist de zon toe, zodat het woonhuis passief opgewarmd wordt. In de zomer bieden de grote overstekken en de veranda aan de zuidzijde bescherming tegen opwarming. Hiermee is de eerste ‘’grote’’ energie besparing al te pakken.

Op de begane grond aan de open woonkamer is een grote leef keuken gesitueerd, waarin verschillende … knusse hoekjes. Het huis kan mee groeien met de behoefte van het gezin. Opvallende elementen in het huis zijn de grote vide, en de houten trap in de woonkamer. Beide elementen geven hoogte aan de ruimte en vormen een verbinding tussen boven en beneden. Op de bovenverdieping zijn 4 (slaap)kamers en een badkamer gesitueerd.

Natuur-bewust bouwen

Er wordt natuur-bewust gebouwd (biobased) en dat is professioneel bouwen. Los van de hoogte scores op het gebied van duurzaamheid, isolatie waarden en CO2 reductie, is het materiaal erg goed geschikt om snel te bouwen. Het casco is in samenwerking met Timber Living en Prefab Strobouw in iets meer dan een week geplaats. Mede hierdoor hebben de opdrachtgevers de tijd gekregen om het huis zelf het huis af te bouwen. Zelfwerkzaamheid bespaart niet alleen op de bouwkosten, maar geeft ook voldoening!

Het is het eerste strobalen huis van Oldenzaal. En natuurlijk volgen er snel meer!